Jeśli chcesz schudnąć lub po prostu utrzymać swoją wagę, nasiona Chia są wspaniałym pomocnikiem.

Nasiona Chia mają składniki, które pomagają w utracie wagi. Ponadto mają one wyjątkową właściwość, która również w znacznym stopniu przyczynia się do utraty wagi.

Nasiona szałwii hiszpańskiej

 

Szybkie odchudzanie tylko z tym suplementem diety – https://www.daburdirect.pl/vanefist-neo/ – sprawdź sam!

Namoczone nasiona szałwii hiszpańskiej są nadziewane

Uczucia głodu są bardzo długo opóźnione. Ale to tylko wtedy, gdy najpierw namoczymy nasiona chia. Zaleca się namoczyć nasiona dłużej, co najmniej 1 do 2 godzin, najlepiej na noc (w chłodnym miejscu, np. w lodówce). Wtedy będą one całkowicie opuchnięte, a ich składniki zostaną wchłonięte przez organizm.

Nasiona szałwii hiszpańskiej wiążą ciecz co najmniej do 12-krotnej ich (surowej) masy. Obrzęk sprawia, że płyn i składniki odżywcze są dostępne dla organizmu przez kilka godzin. Korzystają z tego nie tylko sportowcy, ale każdy, kto chce schudnąć. Związany płyn jest dostępny dla organizmu znacznie dłużej i nie jest wydalany tak szybko przez pęcherz.

Nasiona szałwii hiszpańskiej namoczone w wodzie tworzą masę przypominającą żel. To nie tylko długo nasyca organizm, ale także pomaga mu regulować równowagę elektrolitową.

Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być oczywiście moczone w innych płynach. Generalnie jednak zaleca się stosowanie wody, ponieważ nie zawiera ona żadnych kalorii. Ale także moczenie w domowym mleku owsianym (bez dodatków) zapewnia zmianę smaku.

Nasiona szałwii hiszpańskiej (Chia) zapobiegają głodnemu apetytowi

To dlatego, że są nasycone. Ponadto składniki i wartości odżywcze nasion szałwii hiszpańskiej są dostępne dla organizmu przez kilka godzin. Dostarczany jest z witaminami, błonnikiem, przeciwutleniaczami, minerałami/elementami śladowymi, omega-3 i dużą ilością białka. Ciało, które nie cierpi na niedobór, nie powoduje ataków apetytu żarłocznego.

Nasiona Chia ograniczają apetyt i tłumią pragnienie słodyczy. Jeśli lubisz słodycze, nie musisz ich całkowicie oddawać! Organizm potrzebuje cukru w rozsądnych ilościach. Zamiast tego jeść (z umiarem) słodkie owoce. Wybierz ciemną czekoladę (co najmniej 70% kakao), jeśli kochasz czekoladę. Będziesz zadowolony z pół baru. Albo posypać puddingiem Chia ciemną, startą czekoladą. Przepis na pudding Chia na odchudzanie znajduje się poniżej.

Jedzcie lub pijcie kwaśne. To również zepsuje twój apetyt na słodycze i zapobiegnie żarłocznemu apetytowi. Poniżej znajduje się przepis na wodę Chia z cytryną, tradycyjną Chia Fresca. Do konsumpcji najlepiej używać wyłącznie nasion Chia uprawianych ekologicznie.

Dlaczego dokładnie nasiona szałwii zwilżają pragnienie słodyczy, czy – poza wymienionymi wyżej przyczynami – dany składnik może być za to odpowiedzialny, nie mogłem się dowiedzieć. Ale wiele osób, którym udało się schudnąć, informuje o tym. Zrobiłem również doświadczenie, że nie czuję żadnej ochoty na słodycze, kiedy jem nasączone nasiona chia, niezależnie od przepisu. Jest jednak powód, dla którego kiełkujące nasiona szarańczy chia: „kiełki szarańczy chia” tłumią pragnienie słodyczy.

Kiełki szarańczy tłumią pragnienie słodyczy

Odpowiedzialne za to są gorzkie substancje zawarte w kiełkach szarańczy. Kiełki szarańczy mają pikantny smak. Jeśli pozwolisz im kiełkować tylko przez krótki czas, aż pojawią się pierwsze dwa zielone liście (lato: za 5 do 7 dni), nie musisz się martwić o gorzki smak. Niemniej jednak, zawierają one również substancje gorzkie. Sama uprawa kiełków Chia jest całkiem łatwa.

Jeśli pozwolisz im kiełkować przez dłuższy czas – jesienią zajęło mi to prawie 2 tygodnie – musisz spodziewać się gorzkiego smaku. Ale gorzkie substancje są zdrowe! Przyczyniają się do utraty wagi. Apetyt na słodycze zostaje natychmiast zmniejszony, apetyt zostaje zahamowany, a apetyt żarłoczny uniemożliwiony. Jako przyprawa do sałatek lub posypana ciepłym posiłkiem, kiełki szałwii są bardzo smaczne i w połączeniu z innymi produktami nie są wcale gorzkie!

Gorzkie substancje są bardzo ważne dla zdrowego trawienia. Niestety, wiele warzyw zostało wyhodowanych, aby wydobyć gorzkie substancje. Słodka jest w środku, gorzka jest na zewnątrz. Gorzkie substancje niekoniecznie smakują gorzko, czego wiele osób nie zna. Nasze ciało ich potrzebuje. Musztarda zawiera również substancje gorzkie, podobnie jak owoce cytrusowe, karczochy i zielona herbata.

Przyzwyczajaj się do gorzkich substancji, ponieważ są one udowodnione, że pomagają w utracie wagi. Gorzkie substancje nie muszą smakować gorzko. To są uprzedzenia, które nie są prawdziwe. Jeśli nadal masz z nimi problemy, połącz je z innymi potrawami lub użyj ich jako przyprawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *